Dit is alles wat u moet weten over de Kosten koper

Geplaatst: 13-06-2024

Dit is alles wat u moet weten over de Kosten Koper

Is het u gelukt om een huis te kopen? Dat is goed nieuws. De verkoopprijs van een woning is vaak duidelijk, maar u dient ook rekening te houden met bijkomende kosten wanneer u een huis koopt. Deze kosten worden kosten koper genoemd en zijn voor rekening van de koper. De kosten koper komen bovenop de aankoopprijs van het huis. We vertellen u graag meer over de belangrijkste kostenposten die onder kosten koper vallen!

Overdrachtsbelasting

Wanneer u een bestaande woning koopt, betaalt u 2% overdrachtsbelasting over de aankoopprijs. Deze kosten betaalt u aan de Belastingdienst. In sommige situaties betaalt u deze belasting niet, bijvoorbeeld wanneer u in een bepaalde leeftijdscategorie valt. Goed om van tevoren even uit te zoeken of deze kosten voor u van toepassing zijn.

Notariskosten voor de eigendomsoverdracht

Zodra u een huis gekocht hebt, stelt de notaris een leveringsakte op. Dit is de akte waarmee de woning officieel aan u wordt overgedragen. De kosten kunnen per notaris verschillend zijn.

Kadasterkosten

Wanneer de notaris de leveringsakte registreert bij het Kadaster, worden hiervoor kosten in rekening gebracht. De kosten hiervoor zijn minimaal € 94,50.

Kosten voor de hypotheekakte

Wanneer u een hypotheek afsluit, moet de hypotheekakte ook door een notaris worden opgesteld en ingeschreven bij het Kadaster. Hier zijn ook notariskosten en Kadasterkosten aan verbonden.

Taxatiekosten

Taxatiekosten zijn de kosten die u betaalt voor het laten uitvoeren van een taxatie van uw woning. Dit is een professionele waardebepaling die wordt uitgevoerd door een erkende taxateur. De exacte taxatiekosten verschillen per taxatiebureau en makelaar.

Makelaarskosten

Helpt een makelaar u met het vinden en kopen van een woning? Dan zal de makelaar hiervoor kosten in rekening brengen. Bent u benieuwd hoe hoog deze kosten zijn? Neem dan contact met ons op.

Advies- en bemiddelingskosten voor de hypotheek

Zodra u een woning gekocht heeft, heeft u een hypotheek nodig. Hiervoor heeft u een hypotheekadviseur nodig en hier betaalt u ook kosten voor.

Bouwkundige keuring

Wanneer u een bestaande woning hebt gekocht, kunt u een bouwkundige keuring laten uitvoeren. De staat van de woning wordt dan gecontroleerd. Ook hier zitten kosten aan verbonden.

Aftrekbare kosten

In het jaar na de aankoop van uw huis kunt u mogelijk bepaalde kosten terugvragen bij de Belastingdienst. Dit geldt bijvoorbeeld voor de betaalde overdrachtsbelasting, notariskosten, taxatiekosten en kosten voor de hypotheekadviseur, mits deze direct verband houden met uw hypotheek. Deze kosten kunnen uw belastbaar inkomen verlagen, waardoor u minder belasting betaalt. Informeer bij onze belastingadviseurs voor de specifieke aftrekposten en voorwaarden.

 Al met al, een hoop dingen waar u rekening mee dient te houden wanneer u een huis gaat kopen. Heeft u advies nodig? Onze specialisten helpen u graag verder!

Nieuws overzicht

Ons werkgebied strekt zich uit van gemeente Rucphen, gemeente Halderberge, gemeente Zundert, gemeente Etten-Leur en gemeente Breda tot Bergen op Zoom